неділю, 20 березня 2011 р.

КОД ДА ВІНЧІ - РОЗСЛІДУВАННЯ ЗМОВ

Назва: Код да Вінчі - Розслідування змов
Оригінальна назва: Da Vinci Code - Conspiracies on trial
Рік випуску: 2004
Країна: США
Жанр: документальний
Режисер: Discovery Channel

Розшифровкою «коду да Вінчі» відкриється прем'єра серіалу «Змови: перевірка фактами» на Discovery Channel. Найпопулярніша книга 2004 року, видана мільйонними тиражами, змусила кожного забути про різницю між історичним фактом і художнім вимислом. Читачі стривожені: що якщо викладене в книзі Брауна - правда? Католицька церква лише підливає масла у вогонь, закликаючи припинити «розповсюдження єресі». Discovery Channel поставився до «Коду да Вінчі» Дена Брауна як до цікавої теорії, яка потребує перевірки фактами. Власне розслідування каналу проливає світло на дуже цікаві обставини створення таємничого «коду» і встановити справжнє ім'я його автора.


У пошуках ключа до «коду», Discovery Channel в першу чергу звернувся до фахівців з історії мистецтв. Слідом за Деном Брауном дослідники уважно вивчили шедеври Леонардо - фреску «Таємна вечеря» (1498 р.) і портрет «Мона Ліза (Джоконда)» (1503-1506 рр.).. Кого зобразив великий майстер поруч з Христом? Якщо це Марія Магдалина, то кого з учнів не вистачає? Чому V (знак жіночої природи), про який пише Браун, утворюють і інші фігури на фресці? Які риси у вигляді Джоконди могли б розкрити таємницю коду? Пошук відповідей на ці питання не дозволяє дослідникам знайти розгадку, і вони звертаються до непрямих вказівок на шлюб між Христом і Марією Магдалиною, що містяться в Євангеліях. Проте вивчення «джерел» не дає результатів: код так і не розпізнано. І Discovery Channel змінює тактику.

Яким чином стало відомо про існування коду? Кому вдалося його розшифрувати? Що відомо про таємне товариство Пріорат Сіону? Про що розповідають два стародавні манускрипти, знайдені в національній бібліотеці Франції? Чому зникла династія Меровінгів, перших французьких королів? Розкриваючи одну загадку за одною, команда Discovery Channel приходить до висновку: всі сліди ведуть до Франції до людини по імені П'єр Плантар (Pierre Plantard). Мабуть, він один міг би в подробицях розповісти історію створення книг «Свята Кров і Святий Грааль» і «Код да Вінчі». Але ... єдиний свідок (або підозрюваний?) Помер в 2000 році.

У програмі «Змови: перевірка фактами» Discovery Channel знайомить глядачів з сенсаційними відкриттями. Але, можливо, Ден Браун навмисне сплутав сліди, направивши увагу читачів і дослідників зовсім в інший бік? Глядачеві належить самому вирішити, наскільки переконлива версія Discovery Channel